Glenferrie Orthodontics

GLENFERRIE ORTHODONTICS

Our client at Glenferrie Orthodontics placed particular importance upon ‘the patient experience’ and this informed the design throughout. The spaces are  inviting and nurturing, warm and light. The overall experience is not confronting, but a sense of professionalism prevails.

The practice was well established in this heritage listed terrace, but the project involved a substantial extension and refurbishment, providing extra surgeries and ancillary areas. Waiting and reception were positioned more appropriately and the sense of private space and public space is clear. Extra staff facilities were considered important in the long term business vision.

This project is distinguished by the consideration of the user. Often nervous on arrival, the patient is settled in a comfortable and private surrounding. The nature of the service is that the patient lies prone and feels vulnerable in the dental chair, so it was important to make them comfortable. The lighting is effective but not a glare issue, the colours are strong and soothing rather than clinical.  The use of obscure glazing around the surgeries gives light, but also emotionally connects the patient to the function of the place.

Sustainability measures were taken seriously, The obvious passive design principles were put in place, but organizational issues that could minimize waste and energy usage were also considered part of the architectural service

 

  • Location :
    Kew, Melbourne, Australia
  • Builder:
    Adma Group
  • Photographer:
    Rory Gardiner
  • Structural Engineer:
    Maurice Ferrugia & Associates


Related Projects