Chimney House

CHIMNEY HOUSE

A Persimmon tree and an existing brick chimney guide the design choices made around this sun-filled refurbishment of an Edwardian cottage in Melbourne’s inner north. Indoor and outdoor living takes on a whole new dimension.

This house extension upgraded the  existing heritage zoned Edwardian house and added facility the  changing requirements of a multicultural family and their teenage children. Two bedrooms were “floated” above the new living spaces and the there are a variety of sitting and study opportunities.

The typology is about the equal importance of outdoor living and indoor living. Centered on an internal courtyard, a central kitchen/living space looks both ways.  The upper levels are purposely raised up high to create a New York warehouse feel below.  The forms are strong and almost industrial, fitting the area. A simple colour palette and timber lining, allow the owners’ many possessions to adorn the space creating a warm and inviting home.

Sustainable measures included an underground water tank, passive solar control and good cross ventilation. Hydronic slab heating in the polished concrete floor efficiently keeps the house comfortable.

 

  • Location:
    Northcote, Melbourne, Australia
  • Builder:
    Constructing Spaces Pty Ltd
  • Photographer:
    Rory Gardiner


Related Projects